آشنایی با پنج سطح مدرک و هشت گرایش مهندسی شبکه Cisco

Certificates

 

مدارک شرکت سیسکو به پنج سطح تقسیم می شوند:

  1. Entry
  2. Associate
  3. Professional
  4. Expert
  5. Architect

 

و به هشت گرایش مختلف:

  1. Routing & Switching
  2. Design
  3. Network Security
  4. Service Provider
  5. Service Provider Operations
  6. Storage Networking
  7. Voice
  8. Wireless

 به عنوان مثال مسیر اخذ مدرک برای کسی که علاقه مند به گرایش Design است به صورت زیر می باشد:

CCENT => CCNA => CCDA => CCDP => CCDE => CCA

 

سطح Entry:  

سطح Entry با مدرک CCENT ابتدایی بوده و در ایران دوره ای با این عنوان برگزار نمی شود در عوض مدرک +Network به عنوان پیش نیاز مهندسی شبکه سیسکو و مایکروسافت در ایران مورد توجه قرار داشته و معمولا اولین دوره ای است که متخصصان شبکه آن را می گذرانند.

البته CCENT معادل +Network نبوده و سطح بالاتری دارد، CCENT را می توان نیمی از راه مدرک CCNA دانست، کسی که CCNA دارد، به CCENT هم مسلط است.

 

سطح Architect:

سطح Architect که در سالهای اخیر توسط سیسکو ارائه شده است، بالاترین سطح مدرک مهندسی شبکه در بین کلیه مدارک بین المللی شبکه است، ظاهرا شرکت سیسکو با ارائه این سطح خواسته تا برترین متخصصان بین المللی شبکه را گلچین نماید، شاید بتوان CCA را به نوعی معادل فوق دکترای شبکه در گرایش Design دانست.

 

سطوح Associate و Professional و Expert:

اما گذشته از سطح Entry و Architect سایر سطوح مدارک سیسکو گرایشهای مختلف مهندسی شبکه را پوشش می دهند، سه سطح Associate و Professional و Expert …

 Associate یا دستیار، یعنی قرار گرفتن در ابتدای مسیر، گرایش شما هر چه که باشد می بایست پیش از اخذ هر مدرک و یا گذراندن هر دوره ای، CCNA با گرایش Routing & Switching را بگذرانید.

 

بعد از آن چنانچه خواستار تغییر گرایش از Routing & Switching به سایر گرایشها باشد، می بایست مدرک Associate آن گرایش را نیز اخذ کنید، مثلا چنانچه به Security علاقه مند هستید باید مدرک CCNA با گرایش Security را کسب کرده و سپس به سطح بالاتر یعنی Professional صعود نموده و CCSP را بگذرانید و نهایتا مدرک سطح Expert یعنی CCIE با گرایش Security را اخذ کنید.

البته اخذ این مدارک به خصوص مدارک سطح Expert کاری فوق العاده سنگین بوده و نیازمند تجربه کاری در حدود ۱۰ سال و تمرکز عمیق روی منابع مطالعاتی است.

 معمولا مدارک سطح Associate نظیر CCNA و CCDA را معادل کارشناسی شبکه.

مدارک سطح Professional نظیر CCNP, CCSP و CCDP را معادل کارشناسی ارشد شبکه.

و مدارک سطح Expert نظیر CCDE و CCIE با گرایشهای مختلف را معادل دکترای شبکه می دانند.

 

پرطرفدارترین گرایش ها:

در بین ۸ گرایش ذکر شده،Routing & Switching  مانند پایه ای برای سایر گرایش ها محسوب شده و در کشورهای مختلف دنیا همچون ایران پرطرفدارترین گرایش محسوب می شود.

در حال حاضر در ایران به گرایشهایی چون Voice, Security و Wireless نیز بهاء داده شده و دوره هایی برای این سه گرایش در آموزشگاههای مختلف برگزار می شود، البته مطمئن باشید در صورت انتخاب هر کدام از گرایشهای سیسکو در صورت عبور از سطح Professional امنیت شغلی کافی را خواهید داشت.

 

اگر به مهندسی شبکه و دوره های مهندسی سیسکو علاقه مندید، برای انتخاب گرایش عجله نکنید، بعد از اتمام دوره CCNA با گرایش Routing & Switching، دید شما نسبت به مسیر باز تر شده و علاقه مندی خویش را بهتر خواهید شناخت…

فعلا نخستین گام را بردارید…

مدارک آموزشگاهی و مدرک بین المللی:

چنانچه دوره های سیسکو را در آموزشگاههای کشور بگذرانید، پس از امتحان پایان دوره، آموزشگاه، مدرک اتمام دوره مذکور را همراه با نمره به شما اعطاء خواهد کرد، برخی مدارک آموزشگاهی معتبر بوده و مورد تائید سازمانها و نهادهای دولتی و خصوصی هستند اما برخی نیز به میزان کافی اعتبار ندارند، پس در انتخاب آموزشگاه مورد نظر دقت نموده و فراموش نکنید که کیفیت آموزش مهمتر از اعتبار مدرک و میزان تلاش و همت شما در یادگیری و بکارگیری عملی آموخته ها مهمتر از هر دوی این موارد است.

امتحان بین المللی در Test Centerهایی گرفته می شود که متاسفانه کشور ایران را تحریم نموده و هیچ پایگاهی در داخل کشور ندارند، پس برای اخذ مدرک بین المللی باید از کشور خارج شوید، اما مساله فقط فقدان یک Test Centerدر کشور نیست، در آنسوی مرزها نیز شما نمی توانید به صورت قانونی امتحان دهید و ناچارید با هویت غیر ایرانی و به صورت غیر قانونی امتحان داده و از شرکت سیسکو سیستمز مدرک بین المللی بگیرید.

مدرک بین المللی سیسکو افزون بر اینکه در ایران امتیازی بزرگ جهت یافتن شغل محسوب می شود، اعتبار علمی شما را در سرتاسر دنیا تضمین می کند.