درباره MTBF

Network

 

یک مهندس و یا تکنسین نگهداری و تعمیرات باید با این شاخص، نحوه محاسبه و به کار بردن آن آشنا باشد تا از هزینه های سنگین و خرابیهای ناگهانی جلوگیری کند.

1- شاخص MTBF 

شاخص MTBF مخفف عبارت Mean Time Between Failures به معنی میانگین زمان بین خرابیها می باشد. به عبارت ساده تر، این شاخص زمان قابل پیش بینی که از خرابی قبلی تا خرابی بعدی یک سیستم مکانیکی یا الکتریکی در عملکرد نرمال آن می گذرد را اندازه گیری می کند. در واقع شاخص MTBF به شما کمک می کند تا بتوانید پیش بینی کنید که سیستم شما چه مدت کار می کند و تا خرابی بعدی چه قدر زمان باقی مانده است. اینکه بدانیم در چه زمانی ممکن است شکست یا خرابی رخ دهد، بخش اساسی MTBF است. این شاخص مربوط به حوزه تعمیر و نگهداری قطعات و سیستمها بوده و یک معیار مهم برای اندازه گیری عملکرد، ایمنی و طراحی تجهیزات می باشد. MTBF در سیستمهایی کاربرد دارد که قابل تعمیر باشند و منظور از خرابی در تعریف این پارامتر، خرابیهایی است که باعث توقف کامل و از کار افتادن سیستم می شود و آن را ملزوم به تعمیر شدن می کند.

همچنین تعمیرات دوره ای و متوقف کردن سیستم که طبق برنامه تعمیر و نگهداری انجام می گیرد (مثل کالیبراسیون یا تعویض دوره ای قطعات)، مربوط به این شاخص نیست. در کل به زبان ساده بخواهیم تعریف کنیم، هر چه MTBF  بزرگتر باشد، سیستم زمان بیشتری، خوب کار می کند و دیرتر خراب می شود.

2- محاسبه شاخص MTBF

برای محاسبه شاخص MTBF، مجموع زمان کارکرد سیستم را بر مجموع دفعات خرابی سیستم تقسیم می کنند. 

البته صورت این کسر به شکل زیر نیز می تواند نوشته شود:

(زمان شروع کار کردن قبلی سیستم – زمان شروع خرابی سیستم) مجموع

طبق موارد بیان شده در بالا، مشاهده می کنید که زمان تعمیرات سیستم در محاسبات MTBF آورده نمی شود. شاخص MTBF از نوع زمان است و معمولا آن را به ساعت بیان می کنند. اگر بخواهیم مثالی برای درک بهتر شاخص MTBF بیاوریم، فرض کنید که یک سیستم در یک کارخانه، در مجموع 1000 ساعت در یکسال گذشته کار کرده و در این یکسال 8 بار خراب شده و متوقف شده است. در این حالت، برای محاسبه شاخص MTBF هزار ساعت را به 8 بار تقسیم می کنیم و در نتیجه MTBF این سیستم 125 ساعت می باشد. اطلاعات مورد نیاز برای محاسبه MTBF را باید از روی کارایی هر دستگاه به دست آورد. چرا که هر سیستم متفاوت با سیستم دیگر عمل می کند و این به فاکتورهای انسانی نیز بستگی دارد؛ مثل طراحی، مونتاژ، استفاده نادرست اپراتور، نگهداری دستگاه و…

3- مزایای استفاده از MTBF

شاخص MTBF می تواند معیاری برای پیش بینی چگونگی خراب شدن یک سیستم یا تعداد دفعات رخ دادن یک نوع خرابی در یک بازه زمانی باشد. هنگامی که این شاخص را در کنار دیگر استراتژیهای نگهداری سیستمها مثل کدهای خرابی، آنالیز ریشه و علت خرابی و سایر معیارها قرار می دهیم، می توانیم خیلی بهتر از سیستم نگهداری کنیم و از ایجاد خرابیهای هزینه بر جلوگیری به عمل آوریم. در واقع استفاده از این شاخص، قابلیت اطمینان سیستم شما را افزایش خواهد داد و از این رو تولید کنندگان معمولا آن را به عنوان ابزاری اساسی در مراحل طراحی و تولید محصولات خود در نظر می گیرند؛ مانند:

  • سیستمهای مکانیکی
  • سیستمهای الکترونیکی
  • عملیات ایمنی کارخانه ها
  • تهیه محصولات و…

شاخص MTBF حتی می تواند در تصمیم گیری برای خرید محصولاتی غیر از دستگاههای صنعتی موجود در یک کارخانه نیز تاثیرگذار باشد. برای مثال شما هم برای خرید یک خودرو یا کامپیوتر به دنبال برندی می گردید که MTBF بالاتری داشته باشد و دیرتر خراب شود. آیا تا به حال به این مسئله از این زاویه نگاه کرده بودید؟!

 

هر چند که MTBF ربطی به نگهداریهای برنامه ریزی شده دوره ای سیستم ندارد؛ اما با مورد توجه قرار دادن آن، می توان تعداد دفعات بازرسیهای مورد نیاز برای تعویضها یا عملیات پیش گیرانه را بهتر محاسبه کرد. مثلا می توان قبل از رخ دادن خرابی بعدی، در زمانی که سیستم کار می کند، روغن کاریها و کالیبراسیونها را دقیق تر و منظم تر اجراء کرد تا میزان خرابی به حداقل برسد و سیستم عمر بیشتری داشته باشد. از طرفی باعث کاهش زمان خاموشی سیستم می شود که افزایش سرعت کار و حفظ سرمایه را به دنبال خواهد داشت.

سایت مرجع: https://leanmanufacturing.online/mean-time-failures-mtbf